Kotitehtävät tarkistettu s. 255 (1-7, 8*11*) . En kiertänyt kotitehtäviä tarkistamassa, mutta aktiivisuus vastattaessa oli hyvä.
Polarisaatiosta tuli kuva taululle, samoin ukkospilven synnystä ja varauksen jakautumisesta pilvessä. Se oli siis jääkiteiden välinen hankaus, joka irrotti elektroneja ja jotka sähköisen vetovoiman vaikutuksesta siirtyivät johonkin reunaan pilveä. Syntyi siis varauskeskittymä, joka mahdollisuuden tullen purkautuu.
SÄHKÖVIRTA ja VIRTAPIIRI (KPL 1 s. 220->)
Aloitimme tutkimalla työvälineitä kuvien ja paikalla olevien välineiden avulla. Osaa välineistä ryhmä oli käyttänyt jo viime kerralla.
Rakensimme suljetun sähköpiirin, jossa 1,5 V paristo kytkettiin johtimilla hehkulamppuun. Sähkövirran vaikutuksista valo ja lämpö havaittiin näin heti.
Sen jälkeen asetimme rauta- ja kuparielektrodit kuparisulfaattiliuokseen. Cu-ionit ottivat vastaan elektroneja ja pelkistyivät kupariatomeiksi negatiivisen rauta-elektrodin pintaan. Näin sähköllä voi olla siis sähkökemiallinen vaikutus.
Liikkuvat varaukset muodostavat ympärilleen magneettikentän. Kompassin osoittimen suunta muuttuu siis, kun se viedään suljetun virtapiirin lähelle. Näin havaitaan sähkövirralla olevan siis magneettinen vaikutus.
Alla tuntimuistiinpanoja tunnilta. Opettele sähkövirran vaikutukset, sähkövirran tunnus, yksikkö ja yksikön lyhenne. Sähkövirran kulkusuunta tulee myös osata.
LÄKSY:
- Lue kappale 1 huolellisesti. s. 220 - 223
- s. 223: teht. 1,3,5
- Tähtitehtävä: 9*
- BLOGIKYSYMYS, johon vastaat kommentoimalla blogia omalla nimelläsi: "Mitä kummallista on siinä, kun sanotaan, että sähkövirran suunta on +-navasta - -napaan?"
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti