perjantai 8. tammikuuta 2016

Sähkövaraus, Varausero ja sähkökenttä

KAPPALEEN VARAUTUMINEN

Eristemateriaali saadaan varattua irrottamalla elektroneja jostain materiaalista ja siirtämällä niitä eristemateriaaliin (esim. hankaamalla.)


  • Eristemateriaali varautuu silloin negatiivisesti ja se toinen materiaali (esim. kangas) positiviisesti.
  • Negatiivisesti varautuneessa kappaleessa on ytimiin nähden liikaa elektroneja.
  • Positiivisesti varautuneessa kappaleessa puuttuu elektroneja ytimiin nähden. 
Oikealla olevassa kuvassa näkyy, kun oppilaat kokeilivat hankaussähköllä irrottaa elektroneja eboniitisauvaan. Sähkövarauksen purkautuminen sormeen tuntuu sähköiskuna.


VARAUSERO ja sen purkautuminen. Jos kappaleiden välillä on VARAUSERO eli JÄNNITE. Se pyrkii tasoittumaan joko


  • hallitusti johdinta pitkin 
  • tai hallitsemattomasti (esim. salamanisku)


Pikkusalamien tekeminen on pakkasilmalla helppoa. Pimeässä huoneessa ne voidaan nähdä, kun esim. fleecevilttiä vedetään paitaa pitkin.

Välähdyslampussa se pää välähtää, mikä koskettaa negatiivisesti varautunutta esinettä, eli elektronit purkautuvat ulos lampun välähtävästä päästä.


SÄHKÖKENTTÄ välittää sähköisen voiman. Sähkökentällä on suunta ja suuruus. Sitä voidaan kuvata voimaviivoilla.  Alla muutamia tuntimuistiinpanoja. Kotitehtävät: s.251-255 Lue ja opettele. s. 255 teht: 1-7, 8*,11*


Asiallisia tuntimuistiinpanoja

Pistevarausten sähkökentät



Tunnin lopuksi tutustuttiin socrative tietokyselypohjaan, jossa voidaan tehdä tuntikuulusteluja omalla puhelimella opettajan verkossa. Jos puhelinta ei ole, se ei haittaa, kyselyt voi tehdä vihkoon kynälläkin. http://www.socrative.com/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti