perjantai 29. tammikuuta 2016

Virran jakautuminen

Tänään oli kiireinen kerta, opettaja joutui käskyttämään aika tiukkaan tahtiin: kytkennät päälle, johdot irti, uusi kytkentä, .... Harjoittelimme pääasiassa kytkentäkaavion lukemista ja kytkentöjen tekemistä kaavion mukaan. Hienosti pärjätty taas koko ryhmä! 

Kytkimme lamppuja sarjaan ja rinnakkain. Mittaustulokset olivat laitteistoista johtuen vaihtelevia, joten jätimme ne omaan arvoonsa. Päättelimme kuitenkin teoriassa, mitä virralle on pakko tapahtua virtapiirissä. Se jakautuu laitteiden mukaan. Jatkoesimerkki meni kuitenkin opettajan johdattelemana kiireessä väärin, joten korjaus on alla blogikuvana. Blogikysymys tulee korjauksen tiimoilta. 

Vertasimme virtaa muurahaisiin, jotka liikkuvat tunneleissa. Jotkut tunnelit ovat laveita ja helppo kulkea (leveä virtajohdin), toiset tunnelit ovat ohkaisia ja ahtaita (kapea virtajohdin), toisinaan tunneleissa on esteitä ja rojuja tiellä (huono johdemateriaali) ja toisinaan taas enemmän tai vähemmän mäkiä, jotka muurahaiset joutuvat ylittämään (sähkölaitteita). Muurahaisvertauksen turvin on helppo ymmärtää, miksi viimeisen esimerkin kohdalla kaksi mäkeä  (kaksi lamppua) on tuplasti vaikeampi reitti muurahaisille kuin yksi mäki (yksi lamppu) ja kahden lampun kautta kulkee vähemmän muurahaisia. 

Tuntimuistiinpanot : 



Näinhän se virta oikeasti jakautui, yhden lampun läpi on helpompi kulkea.
  • LÄKSY
  • Vieraile seuraavassa osoitteessa ja tutki teoriaa sieltä: Malux-opetussivusto
  • Opettele, mitä tarkoittaa sarjaankytkentä ja rinnakkainkytkentä.
  • Virran jakautuminen.
  • Blogikysymys on samalla tähtitehtävä, johon vastataan vihkoon. Jos kokonaisvirta olisi 0,12 A ja lisäisimme vielä yhden lampun pienempään virtalenkkiin, kuinka suuret olisivat silloin I1 ja I2 ? Perustele.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti